Strumpor och underkläder för dam, herr och barn | Billiga - ADEVE Strumpor och underkläder för dam, herr och barn | Billiga - ADEVE

Gratis frakt när du beställer för mer än 500 kr.

Kategorier

Här hjälper vi dig att mäta rätt för dina stödstrumpor.

 

Hur mäter man för stödstrumpor?

 

Proportioner mellan fot, ankel och vad

En stödstrumpa är utformad för att skapa ett avtagande tryck från ankeln och uppåt.

Stödstrumpor Kompressions Zoner

Våra fötter och ben skiljer sig åt. Även proportionerna mellan fot, ankel och vad. Det kan bero på våra arvsanlag, hur vältränad man är men även svullnad. Det kan därför hända att måtten i en måttabell inte stämmer på alla punkter. Exempelvis kan skostorleken och måttet runt ankeln vara korrekt men om vaden är svullen eller kraftig så passar inte tillgängliga stödstrumpor just din storlek.

En tumregel i detta fall: Gå i första hand på ankel-måttet därefter vad-måttet och i sista hand skostorleken.

(Det finns även specialsydda kompressionsstrumpor som är anpassade för en individ. Dessa strumpor kräver mycket måttagning och kan beställas hos specialister.)

Använd måttband för att mäta omkretsen

MåttbandMäta Ankel Vad Lår Stödstrumpor

  • Mät på morgonen eftersom benen kan svälla något under dagen.
  • Mät omkretsen runt ankeln där den är som smalast.
  • Mät omkretsen runt vaden där den är som störst.
  • Mät omkretsen runt låret där det är som störst.

Läs måttabellen för den produkt du vill ha och jämför din storlek

Läs tillverkarens måttabell för att se vilken storlek du behöver. Nedan är ett exempel på stödstrumpor från Doktorn Rekommenderar.

Måttabell Stödstrumpor Doktorn Rekommenderar

I tabellen jämför du först ditt ankelmått med kolumnen 'Minsta ankelmått'. Därefter jämför du ditt vad-mått med kolumnen 'Vadens bredaste omfång'. Till sist kontrollerar du om din skostorlek hamnar rätt. Om allt är på samma rad kommer stödstrumpan att passa perfekt.

Du bör prioritera ankel-måttet, därefter vad-måttet och skostorleken sist.

Nedan är några exempel på hur du bör tänka om alla mått inte hamnar på samma rad.

  • Om du har ett ankelmått på 20 cm och skostorlek 43-45 bör du välja Large (40-42) om du kan tänka dig en lite för kort stödstrumpa.
  • Om du har ett ankelmått på 20 cm och ett vad-mått på 43 cm bör du överväga en annan typ av stödstrumpa med större vad-omfång eftersom det är flera storlekar mellan måtten.
  • Om du har ett ankelmått på 22 cm och ett vad-mått på 41 cm bör du välja Large om du kan tänka dig lite högre kompressionen runt vaden.

Slutsats

Det är inte alltid helt enkelt att hitta den perfekta stödstrumpan eftersom det inte bara handlar om storlek utan även om rätt kompression. Att börja mäta är i alla fall rätt start. Sedan handlar det om att hitta din favorit-färg, mönstrad eller omönstrad och vilket material du föredrar.

Adeve säljer stödstrumpor online och i butik. Ta gärna en titt och se om det finns något som passar dig. Storlekstabell finns i produktbeskrivningarna.